Περί ύπνου. | Έχετε αϋπνίες; Τι είναι η Ιαματική Ταξιδευτική Τέχνη και πώς θα σας βοηθήσει;

Ανακαλύψτε τους τρόπους με τους οποίους η Ιαματική Ταξιδευτική Τέχνη θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε την αρμονία στον ύπνο σας.

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι υποφέρουν από αϋπνία ή κακή ποιότητα ύπνου που δεν λειτουργεί αναζωογονητικά και μετασχηματιστικά για τον οργανισμό. Μάλιστα, οι περισσότεροι λένε πως πολλές φορές όταν ξυπνούν, αισθάνονται κουρασμένοι, χωρίς ζωτική ενέργεια και διάθεση για το ξεκίνημα της νέας ημέρας. Το φαινόμενο αυτό έχει αυξηθεί κατά την περίοδο της πανδημίας που ζούμε και πλήττει όλο και πιο πολλούς ανθρώπους –  συμπεριλαμβανομένων και αρκετά νέων ηλικιακά. Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις που έχω ακούσει από νέους ανθρώπους, όπως «ξυπνάω με κούραση και δεν έχω διάθεση για τίποτα» ή «ξυπνάω και δεν ξέρω τι να κάνω».

Αλήθεια τi είναι αυτό που τόσο πολύ ανησυχεί μια ψυχή και επηρεάζει έως και τον ύπνο της; Μέσα από την Ιαματική Ταξιδευτική που ασκώ, σας προτείνω κάποιους τρόπους για να αποκτήσετε καλύτερη ποιότητα ύπνου και, τελικά, μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τι είναι η Ιαματική Ταξιδευτική Τέχνη;

Πρόκειται για μια βαθιά ψυχοθεραπευτική και αυτογνωσιακή προσέγγιση που έχει ως κύριο στόχο να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τα κρυμμένα δώρα και χαρίσματά σας, να φέρει στην επιφάνεια τραύματα, πληγές και σκιερά κομμάτια που περιμένουν να φωτιστούν, να θεραπευτούν και να ενωθούν ξανά με την ολότητα. Μια μέθοδος που προσδοκά ο άνθρωπος να καταφέρει να δει με θάρρος και ειλικρίνεια ό,τι είναι περιττό, αλλά και ό,τι χρειάζεται να βελτιωθεί, να διευρυνθεί και να φωτιστεί, έτσι ώστε όταν ο ίδιος αποδομήσει αυτό που έχει χτίσει και θεωρεί εαυτό, να οδηγηθεί στην αλήθεια, απελευθερώνοντας τη ψυχή του.

Πώς σχετίζεται η Ιαματική Ταξιδευτική Τέχνη με τον ύπνο;

Πώς, λοιπόν, η Ιαματική Ταξιδευτική σχετίζεται με τον ύπνο και πώς μπορεί να επιφέρει ξανά την αρμονία στον ύπνο σας; Ιδού κάποιες πρακτικές που θα βοηθήσουν το πνεύμα να ταξιδέψει στην αληθινή Πηγή του:

Ανασκόπηση

Επιχειρήστε μια ανασκόπηση της ημέρας, όπως έκαναν οι Πυθαγόρειοι, ξεκινώντας από την τελευταία σκέψη ή γεγονός και ανατρέχοντας στην αρχή της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, μπορείτε να σταθείτε σε κάποιες σκέψεις, γεγονότα, αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους και να εμβαθύνετε, να ρωτήσετε τον εαυτό σας: «Ποιο είναι το μήνυμα πίσω από αυτό το φαινομενικό γεγονός; Ποιο είναι το κρυμμένο νόημα αυτού που συνέβη, τι έχει να πει για την εξέλιξή μου; Ποιο είναι το μάθημα της δυσκολίας μου; Τι θα άλλαζα ως προς την στάση, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την κατανόησή μου;». Έπειτα μπορείτε να αλλάξετε κάποια από τα γεγονότα και να παρατηρήσετε τι αντίκτυπο έχει μέσα σας αυτή η αλλαγή. Επίσης, μπορείτε να δώσετε ένα χρώμα στη νέα αλλαγή και να επιτρέψετε χώρο σε αυτό το χρώμα, ώστε να σας δώσει κάποια πληροφορία ή κάποιο μήνυμα.

Οραματισμός

Οραματιστείτε έναν πίνακα και πάνω εκεί πρόβαλλετε τα γεγονότα της ημέρας, και εν συνεχεία πάρτε νοητά ένα σφουγγάρι και σβήστε σιγά σιγά όλα τα γεγονότα, όλες τις πράξεις που έλαβαν χώρα στην σκηνή του θεάτρου της ημέρας. Και αφού δημιουργήσετε χώρο κενό μείνετε στο κέντρο αυτού του κενού χωρίς να χρειαστεί να κάνετε τίποτα, χωρίς να χρειαστεί να σκεφτείτε, να επεξεργαστείτε, να διερευνήσετε ή να αποδείξετε κάτι. Απλά μείνετε εκεί, στο κέντρο του κενού, σαν στο κέντρο του Άπειρου Ωκεανού μέσα σας και μέσα στο Ένα που είναι τα Πάντα.

Χαλάρωση

Προτιμήστε στο τέλος της ημέρας να έχετε ένα ήρεμο μουσικό άκουσμα, μια πνευματική ανάγνωση και αποφύγετε οπτικές, ακουστικές ή άλλες εμπειρίες που θα ταράξουν το φυσικό, συναισθηματικό ή νοητικό σώμα. Μείνετε στο κέντρο σας και φροντίστε να δημιουργήσετε μία ατμόσφαιρα γαλήνης που θα επιτρέψει αποφόρτιση από όλα όσα έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνάμα αποδόμησή τους.

Ένα παραμύθι

Δοκιμάστε να διαβάσετε ένα παραμύθι με μαγικές εικόνες ή ακόμα καλύτερα να ακούσετε ένα παραμύθι. Η μαγική και συμβολική γλώσσα των παραμυθιών δημιουργεί ηρεμία και μπορεί να απαλλάξει έστω και προσωρινά τον ταραγμένο νου από την εστίαση του στα προβλήματα της καθημερινότητας, προσανατολίζοντάς τον στην παράλληλη πραγματικότητα θαυμαστών κόσμων, όπου τα αστέρια μιλούν, τα ποτάμια τραγουδούν και ο ήρως καταφέρνει τα ακατόρθωτα και φτάνει, τελικά, στο κρυσταλλένιο παλάτι των νεραϊδών. Η ώρα του παραμυθιού μπορεί να οριστεί πριν από τον ύπνο και να αποτελεί ένα γόνιμο μοίρασμα με τα παιδιά ή και τα άλλα μέλη της οικογένειας.

Ο αντίκτυπος του ακούσματος ενός παραμυθιού είναι ιδιαίτερα θετικός και επιδρά λυτρωτικά σε όλους για όλα όσα έχουν διαδραματιστεί τη μέρα. Βοηθά να υπάρξει μετατόπιση στον κόσμο της μαγείας που θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» για το άνοιγμα του πνεύματος στον κόσμο της Απειροσύνης, ώστε επιστρέφοντας ξανά το πρωί στον υλικό κόσμο της καθημερινότητας, να νιώσετε βαθιά ξεκούραση, αναζωογόνηση και δύναμη για το ξεκίνημα της νέας ημέρας.

Όνειρα… γλυκά

Για να έχετε μια καλή σύνδεση με τη φανταστική νήσο των ονείρων και για να θυμάστε σημεία από το ταξίδι στο Άγνωστο μέσω του ύπνου, σας προτείνω να έχετε δίπλα από το κρεβάτι σας ένα ποτήρι γυάλινο σε χρώμα ίντιγκο και πριν κοιμηθείτε να πιείτε νερό από αυτό. Θα σας βοηθήσει στην σύνδεσή σας με την αχαρτογράφητη περιοχή της Άγνωστης χώρας, όπως και στο να θυμηθείτε κάποιες σημαντικές πληροφορίες επιστρέφοντας.

Ζωή Νικητάκη

Ζωγράφος – εικονογράφος, συγγραφέας- αφηγήτρια παραμυθιών, ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεύτρια, εισηγήτρια σεμιναρίων

Στοιχεία επικοινωνίας:

Site: https://www.zoenikitaki.com

Facebook: Zoe Nikitaki | Tales for the truth of the heart | Laika Paramythia Zakynthou | Healing ART in Greece

Join the conversation

ΚΟΡΥΦΗ